Jag skall röka regnbågslaxen enligt grannens kryddförslag, rosépeppar,citronpeppar, dill och förstås salt. Det är svårast dethär med saltningen! Enligt en fiskare skall man lägga så mycket grovsalt som ryms i fiskens huvud där gälarna har varit! Jag har låtit den stå kanske en timme i rumsvärme med saltet i sig så det börjar smälta litet. Sedan har jag alspån som jag fuktat med vatten, några sockerbitar och litet enris. Den får vara cirka 40 minuter i vår elektriska rökugn eller tills fenorna lossnar när man tar i dem.
Den är jättegod, men nu undrar jag om jag skall peta bort saltkorn som är kvar eller lämna dem dit med risk för att fisken blir jättesalt! I valet och kvalet om jag skall rusa till skogs och plocka litet lingon. Jag vill göra vispgröt men avskyr att gräva i frysen där jag ingenting hittar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar